Biz Kimiz
Tecom Yatırım
Basınçlı Hava
Kojenerasyon
TE-NG-200
TE-ORC
Optimizasyon
TE-blog
İletişim
Gerçekler
Değerler
Sorular
 
Sorular

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin uygulanabilirliği hangi tip işletmelerde daha yüksektir? 

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi, her ne kadar tüm işletmelerde basınçlı havanın birim maliyetini düşürecek olsa da, hem basınçlı hava hem de ısı tüketimi olan işletmelerde uygulanabilirliği daha yüksektir. Tekstil, otomotiv, gıda, cam, plastik sanayileri kullanım alanlarından belli başlı örneklerdir.  

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin elektrik üreten klasik kojenerasyon sistemlerinden farkı ve avantajları nelerdir? 

Klasik kojenerasyon sistemleri mekanik gücü elektrik enerjisine dönüştürür. Üretilen bu elektrik enerjisi, trafo kayıplarından sonra, işletmenizin kompresörlerinde elektrik motorları vasıtasıyla yeniden mekanik güce dönüştürülerek basınçlı hava üretilir. Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi, doğalgaz motorunu kompresör ünitesine direk olarak bağlayarak, elektrik enerjisinin dönüşümü esnasındaki %15’lik enerji kaybını bertaraf eder. 

Klasik bir kojenerasyon sistemi kurulduğunda, bu sistemde üretilen elektriği yönetebilmesi için bir trafo alınması veya kapasitesinin artırılması gerekir. Aynı zamanda işletmenizin basınçlı hava ihtiyacını karşılamak için de bir kompresör sistemi kurulması gerekir. Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi kullanarak tek bir makinede daha az yatırım maliyeti ile daha verimli bir sistem kurabilirsiniz.  

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi, elektrik motorlu kompresöre göre ne kadar tasarruf sağlar? 

Bu sorunun cevabı, işletmenizdeki birçok değişkene ve veriye göre farklılık gösterecektir. İşletmenizin elektrik tarifesi, doğalgaz fiyatları, ısı ihtiyacınızın miktarı ve şekli, basınçlı hava tüketiminizin düzeni, makine kapasite faktörü başlıca önemli verilerdir. 

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi, ürettiği ısıya ve basınçlı havaya karşılık gelen mevcut enerji faturalarınızda tipik olarak %35-40 kadar bir tasarruf sağlayacak olmasına rağmen, bu rakam %55’e kadar çıkabilir. 

Elektrik motorlu kompresörler elektrik kesildiğinde devre dışı kalacağı için, üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla birçok işletme yedek jeneratör bulundurur. Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nde böyle bir riskiniz olmadığından dolayı, ekstra bir jeneratör yatırımı yapmanıza da gerek kalmaz. 

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi hangi kW güçlerinde üretiliyor? 

Tecom BHT olarak, lokomotif makinemiz 200 KW gücündeki TE-NG-200 modelimizdir. Bu makineyi paralel bir şekilde bağlayarak, sistemi ihtiyacınıza göre istediğiniz kadar büyütebilmek mümkün. Bunun yanında firmanızın ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda makinelerin her biri 100 KW ile 400 KW arasında değişebilecek şekilde sistemler projelendirebiliyoruz.  

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin maliyeti ne kadardır ve bu yatırımı ne kadar sürede geri kazanabilirim? 

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin toplam kurulum maliyeti, çok daha özellikli ve donanımlı bir makine olmasına rağmen, takribi olarak klasik bir kojenerasyon sistemi kadardır. 

Klasik bir kojenerasyon sisteminde yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık 5 yıl kadarken, basınçlı hava kojenerasyon sisteminin %15 daha verimli olması, bakım maliyetleri ve makinenin basınçlı hava kısmından da ısı geri kazanımı yapılması dolayısıyla, yatırımın geri dönüşüm süresi en fazla 24 aydır.  

Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin servis ve bakım maliyetleri ne kadardır? 

Tecom BHT’nin iş modeli ve hizmet anlayışı neticesinde Basınçlı Hava Kojenerasyon Sistemi’nin bakım maliyeti, elektrik motorlu bir vidalı kompresörün bakım maliyeti kadardır. Yani işletmenizin mevcut bakım maliyetine ek bir yük getirmeden enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. 

Klasik kojenerasyon sistemlerinin servis ve bakım maliyetleri ise, Tecom BHT’nin sunmuş olduğu servis hizmetlerinden daha yüksektir; dolayısıyla da gerçek ömür maliyetleri daha da fazladır. 

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalar sistemin geri kazanım süresini ne yönde etkileyecektir? 

Türkiye’de doğalgaz ve elektrik fiyatları birbirini paralel olarak takip eder; çünkü ülkemizde elektriğin %50’si doğalgazdan üretilmektedir. Doğalgaza yapılan her %10’luk zam için, elektriğe yaklaşık %7 zam yapılmak zorunda kalınır. Sanılanın aksine, kojenerasyon sistemlerinde yapılacak olan tasarrufun miktarı doğalgaza daha fazla zam geldiğinde azalmaz, en kötü ihtimalle sabit kalır. Bunun sebebi, kojenerasyon sistemleri sadece elektrik enerjisine değil, aynı zamanda zaten doğalgaz ile üretilen ısı enerjisine de karşılık gelen bir sistemdir. Bunun yanında, her ne kadar doğalgaza gelen yüzde bazındaki zam oranı elektriğe göre daha yüksek olsa da, net değerde elektriğe gelen zam oranı daha yüksek gerçekleşir ve aradaki fiyat farkı doğalgaz lehine açılır.

 

 

Kavacık Mah. Ekinciler Cad. Muhtar Sokak No:5 Zemin Kat Kavacık-Beykoz/İstanbul         Tel: +90 216 331 12 00       Fax: +90 216 331 12 02      info@tecompressor.com